Taula Tercer, Kenniscentrum Kinderrechten en Eurochild rond de tafel met de kinderrechtencoalitie

Spaanse kinderrechtenorganisatie en Gentse collega’s wisselen ideeën uit

Hoog bezoek in Gent. Taula Tercer, een coalitie van verschillende Catalaanse organisaties die met kinderen en jongeren werken, kwam op visite bij Kinderrechtencoalitie Vlaanderen en KeKi, het Kenniscentrum Kinderrechten. Ook Ciaran O’Donnell van Eurochild nam plaats rond de tafel.

Bedoeling was om ervaringen en ideeën uit te wisselen, nu het middenveld wereldwijd meer en meer onder druk komt te staan. We hadden het onder andere over kinderarmoede, en over hoe we als mensenrechtenorganisaties kunnen omgaan met een nieuwe politieke realiteit:

  • In Spanje swingen armoedecijfers de pan uit: 34% van de kinderen groeit momenteel op in armoede. Ook in België wordt het probleem steeds groter. We dachten samen na over hoe we dit hoger op de agenda van beleidsmakers kunnen krijgen. Dit thema was trouwens ook de rode draad in het verkiezingsmemorandum van de kinderrechtencoalitie, eerder dit jaar.
  • Hoe omgaan met media en journalisten, en hoe kunnen zij ons helpen om een stempel op het beleid te drukken?
  • Hoe omgaan met tegenstand en harde woorden, onder andere via reacties op sociale media?

Het werd een boeiende namiddag, boordevol inspirerende momenten. Het gesprek was zo levendig dat we zelfs de Gentse neuzekes die op tafel stonden vergaten. De contacten die we legden, zullen van pas blijven komen.